Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Sinds 2003 bestond deze regel al voor nieuwbouw, maar deze gaat nu ook voor bestaande woningen gelden. Welke rookmelders kun je kopen? Je leest in dit artikel alles over gewone en slimme rookmelders en hoe je die kunt installeren.
Geschatte leestijd: 5 minuten
Wat betekent de nieuwe rookmelder verplichting voor mij?
Vanaf 1 juli 2022 moet in elke ruimte rookmelders hangen. Je moet de rookmelders ophangen op iedere etage. Het gaat dan om minimaal 1 melder per etage. En om besloten ruimtes waar een vluchtroute door heen loopt. Dus je hangt de rookmelder op in bijvoorbeeld de gang waar de slaapkamers aan gekoppeld zijn. Zorg wel dat het een plek is waar je altijd de rookmelder kunt horen. Dus heb je een lange gang, hang dan alsnog meerdere rookmelders op. En het is natuurlijk altijd aan te raden om in iedere kamer een rookmelder op te hangen. Zo weet je zeker dat je in iedere ruimte het alarm goed kunt horen.
Welke rookmelder kopen?
Er zijn verschillende soorten rookmelders. Je kunt natuurlijk een eenvoudige set kopen. Maar er zijn ook slimme rookmelders. Hiermee kun je een melding krijgen via een app. Daarnaast zijn er melders die je zelfs met elkaar kunt verbinden. Je kunt ze zelfs met de rookmelders van de buren verbinden. Als je niet thuis bent dan kunnen je buren gelijk hulp inschakelen. Je leest er hierna meer over.
Normale rookmelder
De traditionele melder is een eenvoudig apparaat. Deze werkt op batterijen. Vaak kun je de melder gemakkelijk op de juiste locatie hangen. Deze melders zijn wel gevoelig voor stof. Je moet bij deze melder dan ook met enige regelmaat even de stofdoek er langs halen. Anders heb je kans op vals alarm.
Hieronder zie een aantal oplossingen. Voor een relatief lage prijs kun je al aan de verplichting voldoen. En bedenk ook goed dat het een verplichting is, maar het gaat natuurlijk uiteindelijk om je eigen veiligheid. Wees dus niet te zuinig en bedenk goed hoeveel je er echt nodig hebt.
Slimme rookmelders
We vertellen je nu iets meer over slimme rookmelders. Dit type melders kan vaak ook koolmonoxide meten. Daarnaast kun je een alarm ontvangen via de app. De slimme rookmelder heeft sensoren die de lucht continu meten. Een normale melder is vaak gevoelig voor stof. Terwijl de slimme rookmelder beter onderscheid kan maken tussen normale stofjes in de lucht of stoom en rook.
Je kunt deze melder aansluiten op andere apparaten. Dit kan onder andere met een Google nest. Zo krijg je een systeem waar je alle slimme apparaten op elkaar kunt aansluiten.
Hierna geven we je een aantal voorbeelden van slimme rookmelders. We vertellen je alles over hoe de kenmerken en hoe het werkt.
ELRO Connects FZ5002R
De ELRO Connects FZ5002R is verkrijgbaar in een set van 6 stuks. Zo ben je in één keer klaar voor een relatief laag bedrag. Deze melder werkt op de Wifi. Een melding kun je ontvangen via een app. Tot slot zijn de melders draadloos aan elkaar koppelbaar. Als er een alarm in een kamer af gaat, dan hoor je het alarm op alle melders.
Google Nest Rookmelder inclusief koolmonoxidemelder
Google Nest is een systeem waar je meerdere slimme apparaten op kunt aansluiten. Deze melder heeft ook een mogelijkheid om koolmonoxide te meten. Je krijgt een melding in een app of via je Google Nest. De stem vertelt je wat er aan de hand is. Deze melder heeft verschillende sensoren die zichzelf continu testen. Hierdoor kan de Google Nest beter onderscheid maken tussen rook en stoom of stof. Zo krijg je steeds minder kans op een vals alarm.
Ook heeft Google Nest een functie voor nachtverlichting. Zo kun je altijd zien waar je loopt. Het licht dimt als er geen beweging is. De melder werkt op batterijen en geeft automatisch een signaal als de batterij bijna leeg is.
Hoe moet je een rookmelder installeren?
Een traditionele melder is eenvoudig te installeren. Je kunt gebruik maken van schroeven. Ook zit er vaak een zelfklevende magneet bij. Je plakt eerst de magneet op het plafond. Daarna doe je de batterijen in de melder. En als laatste stap hang je de melder zelf aan de plaat op het plafond.
Andere brandveiligheid oplossingen
Naast de rookmelder zijn er ook andere brandveiligheid oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een brandblusser. Hang deze op in de keuken of op meerdere plekken in huis. Ook een blusdeken heeft nut. Heb je vlam in de pan? Pak dan de blusdeken en leg deze over het vuur. Zo stop je snel de brand in de keuken.
Meer klusadvies? Bekijk ook eens deze artikelen: