Decoupeerzaag

Met een decoupeerzaag kun je verschillende materialen eenvoudig op maat zagen. Wil je bijvoorbeeld hout in een bepaalde vorm zagen? Dat gaat gemakkelijk met een decoupeerzaag.

Wat is een decoupeerzaag?

Een decoupeerzaag is een elektrische handzaag. Meestal wordt deze zaagmachine gebruikt voor het zagen van hout, maar je kunt er ook plastic of dunne metalen mee doorzagen. Kijk wel goed of het zaagje geschikt is voor het materiaal. Ook heb je voor bepaalde materialen een fijn of juist een grof zaagblad nodig. Een decoupeerzaag is altijd handig om in huis te hebben voor de kleine zaagklus. Wil je stabieler en gemakkelijker zagen? Kijk dan eens naar de tips voor een afkortzaag, cirkelzaag of zaagtafel.

Tips voor de beste decoupeerzaag

Een goede zaagmachine ligt lekker in de hand. Ook moet de decoupeerzaag vooral voldoende kracht hebben om door materialen heen te kunnen zagen. Ook kun je kijken naar het gemak waarmee je het zaagblad kunt verwisselen of hoe makkelijk je decoupeerzaag in een andere stand kunt zetten. Tot slot zit er bij sommige zaagmachines ook een geleider bij. Dat maakt het iets makkelijker om in een rechte lijn te kunnen zagen.

Voordelen en nadelen

Er zijn verschillende voordelen en nadelen aan het klussen met een decoupeerzaag. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje:

  • Met een decoupeerzaag kun je in alle gewenste vormen zagen
  • Vaak moet je een plank zelf ergens op vasthouden om stabiel te zagen
  • Dit type elektrische zaagmachine is gemakkelijk vast te houden
  • Of je door het materiaal kunt zagen is erg afhankelijk van je zaagblad en de kracht van de zaagmachine
  • Met deze zaagmachine in de juiste vorm zagen klinkt gemakkelijk maar dat is in de praktijk voor de beginner toch vaak lastig.

Aanbevolen decoupeerzagen

Hieronder zie je een aantal decoupeerzagen die wij hebben geselecteerd. Kies je voor een goedkopere handzaagmachine dan is dat prima voor een enkele keer. Als je veel of vaker moet zagen, kies dan voor een iets hogere prijs. Dan krijg je toch vaak een zaagmachine met wat meer vermogen en is je klus sneller en gemakkelijker.

Vragen over decoupeerzagen

Welk zaagblad heb ik nodig voor de decoupeerzaag?

Er zijn verschillende zaagbladen verkrijgbaar voor verschillende materialen. Je kunt een zaagblad kopen voor hout, metaal, kunststof, maat ook wandtegels of keramiek. Met een fijne zaag kom je gemakkelijk door dunne materialen. Een grof zaagblad gebruik je voor stevigere materialen. Je kunt altijd even testen of je met je zaagblad door het materiaal komt door een klein begin te maken.

Wat zijn de beste merken?

Er zijn veel verschillende merken decoupeerzagen verkrijgbaar. De bekendste merken zijn Bosch, Metabo, Makita, Ferm en Festool. De eerste vier merken zijn kwalitatief goede merken maar ook binnen deze merken kan de prijs en kwaliteit verschillen. Festool staat met name bekend om de wat meer specialistische elektrische gereedschappen, die je bij de decoupeerzaag gebruikt voor het fijnere zaagwerk.