10 tips om energie te besparen

Met de stijgende gasprijzen meer energie besparen? Wij hebben 10 tips om energie te besparen. Zo bespaar je op gas en energie!

Geschatte leestijd: 5 minuten

10 tips om energie te besparen

Radiatorfolie voor op verwarming

Je verwarming verliest vaak veel warmte. En die warmte draagt niet bij aan de temperatuur in huis. Het warmteverlies slaat op de muur. Met radiatorfolie kun je dit verminderen.

Er zijn verschillende manieren om radiatorfolie te gebruiken. Je kunt het folie op de muur plakken. Maar je hebt ook radiatorfolie die je met magneten op de achterkant van je verwarming plakt. Bekijk hier radiatorfolie met magneten.

Elektrisch koken in plaats van gas

Kook jij nog op gas? Je kunt je gasfornuis vervangen voor een elektrische kookplaat. Je verbruikt wel stroom, maar elektriciteit is goedkoper dan gas.

Een optie is een inductie kookplaat. Maar ook een keramische kookplaat. En tenslotte kun je een kookplaat kopen die je los op je keukenblad plaatst. Je moet er wel rekening mee houden dat je bij een kookplaat vaak krachtstroom nodig hebt. Als je nog geen stopcontact hebt met krachtstroom moet je deze eerst laten aansluiten. Ook kan het zijn dat je hier een nieuwe stoppenkast nodig hebt. Dus weeg ook deze kosten eerst af op de kosten van gas.

Ter inspiratie zie je hieronder een losse elektrische kookplaat. Je kunt deze ook in vier en vijf pits krijgen. Ook kun je natuurlijk voor inbouw kiezen.

Stand-by modus uitzetten

Staat je televisie altijd op stand-by modus? Of het kastje van je televisie provider? Haal deze van stand-by af en bespaar energie. Ook kun je kiezen voor een timer. Omdat de elektriciteit dan automatisch uit gaat, bespaar jij energie.

Tochtstrip onder de deuren

Last van koude lucht die onder de deur vandaan komt? Dan kun je een tochtstrip onder de deuren. Hierdoor stijgt de temperatuur in de kamer niet. Vooral als de thermostaat bij de deur hangt. Door koude lucht kan de thermostaat een lagere temperatuur aangeven. Hierdoor slaat je cv ketel aan. En dat terwijl de daadwerkelijke temperatuur misschien niet eens echt lager is.

Waterbesparende douchekop

Wil je water en gas besparen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop. De douchekop laat net iets minder water door. Hierdoor bespaar je ook gas. Dit komt omdat er dus ook minder verwarmd water verbruikt wordt.

Isolerende folie op raam

Er is ook isolerende folie voor op je raam. Heb je bijvoorbeeld nog enkel glas, dan kun je raamfolie gebruiken. Door de extra laag op het raam blijft de kou buiten. Ook kan raamfolie zonwerend zijn. Een tip om simpel raamfolie te plaatsen zie je hieronder. Tenslotte kun je deze met een föhn op het raam plakken.

CV ketel op lagere temperatuur zetten

Wist je ook dat je de maximale temperatuur van je cv ketel lager kunt zetten? Heb je normale radiatoren, dan is 60-70 graden voldoende. Bij een heel goed geïsoleerd huis, kan dit nog iets lager. Voor het tapwater kun je kiezen voor een temperatuur van 60 graden. Tapwater is het warme water dat uit de kraan komt. Een lagere temperatuur wordt ontraden. Je hebt dan namelijk kans op legionella.

Warme truien dag

Ieder jaar rond half februari is het warme truiendag! Dit is een dag waarop we allemaal energie besparen. Door een warme trui aan te doen kan de temperatuur omlaag. Zo kunnen we met z’n allen iets kleins doen voor het klimaat. Want naast de energierekening, bespaar je ook energie voor een beter klimaat!

Tips om energie te besparen? Een tip voor energiebesparing is warme truien dag.
warme truien dag een van de tips om energie te besparen

Isolerende ondervloer leggen

Een koude vloer kan de temperatuur in huis verlagen. Een goede ondervloer voorkomt dit. Vooral als je een betonnen vloer hebt. Het koude beton maakt ook je laminaat koud. Het resultaat is dat de temperatuur daalt. Vervolgens slaat je cv ketel weer aan. Tenslotte blijven je voeten met een isolerende ondervloer ook lekker warm!

De thermostaat lager zetten

De laatste van de tips om energie te besparen. Dit is een voor de hand liggende oplossing. Zet de temperatuur van je thermostaat iets lager.

Producten uit deze tips om energie te besparen

Waar kun je producten in dit artikel kopen? Dan kun je hier het overzicht vinden van deze producten.

Andere artikelen op Kluswarenhuis